Jaarverslag 2023 TWO: Synergie creëren

De Tijdelijke Werkorganisatie (TWO) heeft het jaarverslag over het jaar 2023 gepubliceerd. “Dit jaarverslag blikt terug op het derde jaar dat Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Nederland samen werkten aan de implementatie van de Landspakketten. Een jaar dat in het teken stond van de nieuwe onderlinge regeling Samenwerking bij Hervormingen, de overgang van onderzoek naar implementatie en, bovenal, van synergie creëren”, zegt Judith Jeurissen, programmamanager van de TWO in het voorwoord. “Synergie creëren” is daarom het thema van het jaarverslag.

Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie

In het jaarverslag wordt de lezer meegenomen naar onder andere de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering in de drie landen en de ervaring van een Rijkstrainee met een diepgewortelde verbondenheid met Sint Maarten.

Er zijn ook verhalen uit de drie landen. Zo wordt de Aruba Fair Trade Authority (AFTA) uitgelicht en wat dat betekent voor de concurrentie voor (kleine) ondernemers. Ook wordt stilgestaan bij het belang van een goed financieel beheer voor Aruba, zodat de overheid op verantwoorde wijze verantwoording kan afleggen.

Bij Curaçao lezen we over het belang van het verlagen van ‘Red Tape’ en de kosten van zakendoen. Ook wordt over de visie van het onderwijs in 2030 gesproken: het moet duurzaam en financieel draagbaar zijn, en iedereen moet gelijke kansen krijgen om zich te ontwikkelen. 

Bij Sint Maarten wordt ingegaan op het bevolkingsonderzoek naar chronische aandoeningen. Met de resultaten hiervan kan de overheid beter beleid formuleren. In een ander artikel wordt ingegaan op de hervormingen om het sociale zekerheidsstelsel en de arbeidsmarkt van Sint Maarten te versterken.

Financieel perspectief

Tot slot de TWO in financieel perspectief. De TWO heeft in 2023 € 19,7 miljoen uitgegeven ten behoeve van de uitvoering van de Landspakketten. In 2022 was dit € 14,2 miljoen en in 2021 € 10,55 miljoen. Dit betreft zowel financiering van projecten (programma), als kosten voor medewerkers van de TWO, andere Nederlandse vakdepartementen en experts die worden ingeleend of ingehuurd voor specifieke projecten in de Landen (apparaat). De verdeling van de bestedingen voor 2023 is € 14,0 miljoen aan programma en € 5,7 miljoen aan apparaat. Voor Aruba is in 2023 in totaal € 3,1 miljoen aan reguliere programma-uitgaven gedaan. Voor Curaçao is dat € 5,8 en Sint Maarten € 5 miljoen.