Verbreden exportpotentieel Curaçao in de context van een diepere integratie met Caricom

Een recent onderzoek onderzocht de potentiële handelsvoordelen voor Curaçao van toetreding tot Caricom. Tussen 2011 en 2022 had Curaçao consistent een handelsoverschot met Caricom, waarbij het meer exporteerde dan het importeerde. In 2022 importeerde Curaçao goederen ter waarde van 16,6 miljoen USD uit Caricom en exporteerde het goederen ter waarde van 27,3 miljoen USD naar de regio. De belangrijkste importen van Curaçao uit Caricom zijn petroleumproducten, elektrische apparatuur, parfums en granen, terwijl de topexporten van Curaçao naar Caricom voornamelijk petroleumproducten, medicijnen en kleding zijn.

De Caribische Gemeenschap (Caricom) is een regionale organisatie van 15 Caribische landen en afhankelijkheden, opgericht in 1973 om economische integratie, coördinatie van buitenlands beleid en de eerlijke verdeling van voordelen tussen de leden te bevorderen. Caricom richt zich ook op het verbeteren van de levensstandaard, het bevorderen van economische ontwikkeling en het versterken van culturele en sociale banden. Het hoofdkantoor is gevestigd in Georgetown, Guyana.

Het onderzoek stelt een drieledige strategie voor Curaçao voor: 1) exportkansen aansteken op gebieden waar het eiland een comparatief voordeel heeft, 2) de verbinding tussen de toerismesector en de bredere economie versterken, en 3) de export van diensten uitbreiden. Het rapport beveelt ook aan om drie extra economische zones te creëren, gericht op toerisme-gerelateerde landbouw, pluimvee en ambachten, onder het beheer van Curinde, om lekken van buitenlandse valuta in de toerismesector te verminderen.

Lees het rapport voor meer aanbevelingen.