Onderzoeksverantwoording Subsidieproces Ministerie Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn

Het ministerie van Sociale Ontwikkeling Arbeid en Welzijn (SOAW) is in 2024 gestart met de implementatie van de verbeteringen en het instellen van een subsidieunit. In dit kader is aan Sira Consulting gevraagd om in de vorm van een pilot samen met de subsidieunit een onderzoek uit te voeren naar de taken, taakuitvoering en kosten van een selectie van 30 stichtingen van het ministerie van SOAW. De doelstelling hiervan is het verkrijgen van inzicht in de doelmatigheid van de subsidies van SOAW, door een actualisatie en nadere uitwerking van de aanbevelingen uit het “rapport Mollen” uit 2014 om, waar mogelijk, de doelmatigheid en de doeltreffendheid van deze subsidies te verbeteren.

In de periode februari tot en met december 2023 is het onderzoek “Subsidieproces SOAW” uitgevoerd. In deze periode heeft het onderzoeksteam van Sira Consulting samen met de subisidieunit van SOAW geïnventariseerd hoe doelmatig en doeltreffend het subsidieproces is vormgegeven. Hiertoe is samen met de medewerkers van het ministerie het SOAW-beleid geformuleerd en op basis hiervan het subsidiebeleid gereconstrueerd. Vervolgens is dit verder uitgewerkt in concrete programma’s van eisen per type subsidie.

Beeld: ©©Fizkes/Shutterstock.com

Aanbevelingen

  • Aanbeveling A. Versterk de beleidsafdeling van het ministerie van SOAW
  • Aanbeveling B. Stem – waar relevant – het SOAW-beleid af met het beleid van de andere ministeries en ontwikkel (eventueel) gezamenlijk een doelgroepen beleid.
  • Aanbeveling C. Begeleid de subsidieaanvragers bij de aanvraag en verantwoording
  • Aanbeveling D. Zorg voor een reëel transitieproces waarbij het beleid en de feitelijke realisatie daarvan binnen de beschikbare (financiële) middelen haalbaar is.
  • Aanbeveling E. Zorg dat het financieel verslag in samenhang met de kwartaalrapportages centraal staan bij de periodieke verantwoording over verstrekte subsidiegelden door de instellingen