Nulmeting van het Curaçaose onderwijsbestel
In het Landspakket Curaçao wordt een beschrijving gegeven van een samenhang aan maatregelen en hervormingen voor de korte en lange termijn die noodzakelijk zijn om Curaçao financieel, economisch en bestuurlijk weerbaarder te maken. Voor veel van de in het Landspakket genoemde hervormingen geldt dat eerst de actuele situatie in beeld wordt gebracht om de gewenste aanpak effectief te formuleren.
Voor het thema onderwijs en zorg is in het Landspakket vastgelegd een nulmeting van het gehele onderwijsstelsel uit te voeren om op basis hiervan aanbevelingen te doen ter verbetering van de basiskwaliteit van het onderwijs, de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, en de doorstroom tussen stelsels van het onderwijs.
In oktober 2021 zijn de Curaçaose en Nederlandse inspecties (hierna: de werkgroep) gestart met de nulmeting van het Curaçaose onderwijs. Hiervoor zijn één hoofd- en drie deelvragen geformuleerd die betrekking hebben op de kernfuncties van het onderwijs: kwalificatie, socialisatie en allocatie, evenals de condities om deze kernfuncties en de sturing hierop mogelijk te maken. Om hier een beeld van te vormen heeft de werkgroep deskresearch verricht, gesprekken (op locatie) gevoerd met stakeholders en beleidsmakers, en scholen bezocht waar met directie, leraren en heel kort met leerlingen is gesproken. Ook zijn lessen kort bezocht. Dit rapport betreft een tussenrapport op basis van de eerste fase van de nulmeting. In de tweede fase worden enkele aanbevelingen vertaald naar implementatie-agenda’s.