Floating Farm verkennen: een duurzame visie voor Sint Maarten

Vertegenwoordigers van het Landenteam Sint Maarten van de TWO Mauriel van As en Leona Romeo hebben, vergezeld door Bernise Stoffers en Marnix van Holland van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), onlangs de Floating Farm in Rotterdam bezocht Dit is 's werelds eerste drijvende melkveehouderij. Dit innovatieve project laat zien hoe geavanceerde technologie, duurzaamheid en stedelijke landbouw de uitdagingen op het gebied van voedselproductie in drukke, op water gebaseerde omgevingen kunnen aanpakken.

Floating farm

De Floating Farm produceert verse melk en yoghurt en minimaliseert afval door circulaire landbouw. Zonne-energie voedt de activiteiten, regenwater wordt verzameld voor gebruik en automatisering transformeert afval in waardevolle hulpbronnen. Naast zuivel verbouwt de boerderij groenten, kruiden en microgroenten, wat een model biedt voor zelfvoorzienende voedselproductie in beperkte ruimtes.

Lessen voor Sint Maarten

  1. Met zijn afhankelijkheid van voedselimport, beperkte grond en kwetsbaarheid voor klimaatverandering, kan Sint Maarten inspiratie putten uit de Floating Farm in Rotterdam. Belangrijke kansen zijn onder meer:
  2. Duurzame voedselproductie: Lokale, verse voeding kan import en afval verminderen en de voedselzekerheid versterken.
  3. Klimaatbestendigheid: Drijvende boerderijen bieden oplossingen voor de stijgende zeespiegel en overstromingen, belangrijke zorgen voor Sint Maarten.
  4. Toerisme en onderwijs: Een drijvende boerderij kan een unieke attractie worden en tegelijkertijd de lokale bevolking en internationale bezoekers informeren over duurzame praktijken.
  5. Circulaire economie: Door afval om te zetten in hulpbronnen, kunnen dergelijke projecten milieuvriendelijke praktijken in alle sectoren bevorderen.
  6. Orkaanbestendige innovatie: Sint Maarten kan pionieren met drijvende boerderijen die bestand zijn tegen orkanen, en zichzelf vestigen als een hub voor veerkrachtonderzoek.

Vooruitkijken

Om een drijvende boerderij naar Sint Maarten te brengen, is samenwerking tussen de overheid, particuliere belanghebbenden en internationale partners essentieel. Haalbaarheidsstudies zijn essentieel om het concept aan te passen aan lokale omstandigheden, waaronder mariene ecosystemen en wettelijke behoeften.

De drijvende boerderij is meer dan een zuivelproducent: het is een symbool van hoe innovatie de uitdagingen van een veranderende wereld kan aangaan. Met de juiste stappen kan Sint Maarten het voortouw nemen in duurzaam eilandleven.