“Er is al veel achter de schermen gebeurd en veel al digitaal mogelijk”

Het Ministerie van Economische Ontwikkeling heeft op 3 en 4 september in samenwerking met Curaçao Techmeetups een aantal sessies georganiseerd voor ondernemers. Het doel van de sessies was om voornamelijk met IT-bedrijven en ondernemers in gesprek gaan over de digitale mogelijkheden die de overheid al aanbiedt aan ondernemers en de digitaliseringstrajecten die in de planning zijn. Een deel van de bijeenkomsten ging over het programma ‘Verminder red tape en cost of doing business’ uit het Landspakket.

Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie / Seven Media
Presentatie Ministerie van Economische Ontwikkeling tijdens Gov2Biz bijeenkomst

“Zoals in alle zogeheten Small Island Developing States (SIDS) kampt ook Curaçao met gebrek aan capaciteit. Maar achter de schermen gebeurd heel veel en is al veel digitaal mogelijk. De overheid en individuele (vooral kleine) bedrijven communiceren dat niet altijd genoeg”, zegt Tamira La Cruz, programmamanager E6 in het Landspakket.

Tijdens de bijeenkomsten werden concrete voorbeelden getoond van de lopende trajecten. Shumiré Johannes-Ignacio, direkteur van het Vergunningenloket, liet zien dat alle economische vergunningen al vrijwel volledig digitaal aangevraagd kunnen worden. De vergunning moet nog alleen fysiek opgehaald worden.

Er werd ook over toekomstige plannen gesproken. Dhr Jairo Belioso, programmamanager voor het programma Overheidsdigitalisering, legde uit wat de digitaliseringstrajecten zijn die in de planning zijn, zoals digitale identiteit en de mogelijkheid dat overheidsregisters digitaal met elkaar communiceren oftewel Secure Data Exchange.

Dhariana Loth en Rashida Petronilia, respectievelijk van Ministerie van Economische Ontwikkeling en CINEX, deelden de plannen met betrekking tot de vernieuwde websites van de twee organisaties. De informatie met betrekking tot regelgeving zal compleet, duidelijk en coherent gepresenteerd worden, ook met behulp van AI/Machine Learning. Inzichtelijk was ook de presentatie van kandidaat-notaris Mr. Dr. Katherine Filesia over digitalisering van notariskantoren en de rol van notarissen bij het ondernemen. 

In de Biz2Biz sessie op de tweede dag, lieten ondernemers, zowel lokaal als in het buitenland wonende landskinderen zien welke diensten ze aanbieden, dan wel gebruiken, om de efficiëntie van midden- en kleine bedrijven te verhogen. De revue deden Caetano Kluyver, Omaily Lucas, Joël Salas, Vincent van Rutten, Veronique Toulon, Rayni Rijke, Gideon van de Laar. De diensten van het lokale Sentoo voor digitale betaling was ook in de avondsessie van Curaçao Techmeetups een groot succes.

  • Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie / Seven Media
  • Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie / Seven Media
  • Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie / Seven Media
  • Beeld: ©Tijdelijke Werkorganisatie / Seven Media