Nulmeting doorlichting onderwijs: Uitdagingen, krachten en oplossingsrichtingen

Onlangs is het eindrapport Nulmeting van het Curaçaose onderwijsbestel gepubliceerd. Het eindrapport geeft de uitdagingen en krachten van het onderwijs en biedt ook oplossingsrichtingen aan. De nulmeting is in het kader van thema G van het Landspakket en heeft als doel bouwstenen te geven om de basiskwaliteit van het onderwijs, de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, en de doorstroom tussen de verschillende niveaus in het onderwijs te verbeteren.

Beeld: ©Shutterstock / Shutterstock

Krachten van het Curaçaose onderwijssysteem

In de doorlichting zijn naast de knelpunten ook de krachten benoemd. “Een van de krachten van het onderwijs op Curaçao is dat er veel initiatieven zijn geweest om het onderwijssysteem te verbeteren. Daardoor zijn er veel reflecties en rapporten met adviezen om het onderwijssysteem te verbeteren beschikbaar. Deze rapporten zijn uitvoerig en bevatten veel aanknopingspunten voor verbetering. De bereidheid tot verbetering van het onderwijssysteem is groot,” wordt in het rapport vermeld. Ook de inspanning van docenten en niet-onderwijzend personeel wordt benoemd. “Ondanks veelal gebrekkige voorzieningen spannen zij zich in om de leerlingen goed onderwijs te geven. Daarnaast hebben zij vaak de wens om zich verder te ontwikkelen en aanvullende scholing te volgen”.

Uitdagingen en oplossingsrichtingen

Naast krachten zijn er uitdagingen. Allereerst is informatievoorziening voor aansturing binnen het onderwijs en om prioriteiten te stellen een uitdaging. Doeltreffendere centrale registratie van kengetallen en tijdreeksen over de resultaten binnen het onderwijs is noodzakelijk om zo het beleid te kunnen evalueren, en ter beoordeling en monitoring van verbeteringen. Enkele andere uitdagingen in het onderwijs zijn: het gebrek aan voldoende interne kwaliteitszorg en onderwijskundig leiderschap, aansluiting van voorschoolse educatie op het funderend onderwijs en de moeite van studenten om goed aan te sluiten aan hoger onderwijs door bijvoorbeeld niet genoeg zelfstandigheid en de nodige vaardigheden om de studie succesvol af te ronden.

Er worden 13 aanbevelingen gedaan en deze worden verdeeld in drie gebieden: 1) zorg voor doeltreffende informatievoorziening, 2) versterking van het onderwijsaanbod en 3) versterking van de structuur en het systeem. Zo wordt onder andere  aanbevolen om een betrouwbaar en duurzaam registratiesysteem te organiseren, te investeren in de kwaliteit van het onderwijzend personeel, te zorgen voor geactualiseerde en adequate wetgeving en het toezicht op de financiële verantwoording te versterken.

Fasering en haalbaarheid aanbevelingen

De aanbevelingen zijn verschillend van aard en vragen deels om een vertaling naar aanpak en fasering in implementatie-agenda’s. Tegelijk zijn er (onderdelen van de) aanbevelingen die relatief snel doorgevoerd kunnen worden.

Een belangrijk aandachtspunt bij de verdere uitwerking van aanbevelingen is de beschikbare menskracht om deze te realiseren. Te denken valt aan voldoende gekwalificeerd personeel, benodigde deskundigheden voor goed bestuur en toezicht, en specialismen als het gaat om modernisering van wetgeving. Beschikbaarheid en plaatsing van de juiste personen op de juiste plek is van belang. Naast lokale krachten is het goed om naar mogelijkheden voor samenwerking, uitwisseling van expertise en kennisdeling in de regio en tussen de landen van het Koninkrijk te kijken.

Samenwerking onderwijsinspecties Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten

Bij de totstandkoming van het rapport hebben de Curaçaose en Nederlandse onderwijsinspecties intensief samengewerkt. Hierbij werd voortgeborduurd op een traditie van de gezamenlijke inspecties van Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland. Al meerdere jaren delen de verschillende inspecties kennis en inzichten om elkaar te helpen een kwaliteitscultuur na te streven. Dit rapport zal bovendien een steun zijn bij het toezicht van de Curaçaose inspectie op de noodzakelijke onderwijs- en systeemverbeteringen.

Leestip

Lees het volledige rapport en de beleidsreactie van de Minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport van Curaçao.